Alt raport cu evoluția lunară a vânzărilor (fără pivoți)

Săptămâna trecută am pregătit un raport lunar al vânzărilor pe client, utilizând în special funcția SUMIFS pentru a totaliza valoarea vânzărilor în funcție de numele clientului, anul și luna vânzării, acestea fiind comparate cu numele coloanelor lunilor din raport, concepute astfel încât să poată fi utilizate ca și chei comune de către SUMIFS.

Astăzi vom folosi o abordare diferită pentru aceeași cerință, deoarece vom construi alte formule pentru a alinia datele vânzărilor cu numele coloanelor noastre pentru lunile respective, astfel încât să fie utilizate de SUMIFS într-un mod similar. Vom utiliza în acest scop funcția EOMONTH, o funcție mai „nișată”, dar interesantă!

De data aceasta se va folosi o altă funcție Excel, cu același scop: funcția EOMONTH. Numele său provine din engleză („End Of Month”: sfârșit de lună) și în exemplul nostru de astăzi, ne permite să calculăm aceeași zi (ultima zi a lunii) pentru toate datele de vânzare efectuate în luna respectivă.

Este o funcție utilizată destul de frecvent în special de către acele persoane care lucrează în domeniile economic (contabili, analiști financiari) și care pregătesc diverse rapoarte lunare.

Să vedem împreună cum putem face acest lucru, chiar mai rapid decât data trecută!