O modalitate simplă de prezentare a indicatorilor - cheie

Toate instrumentele de Business Intelligence, cum ar fi Power BI de exemplu, au cel puțin o metodă excelentă de a afișa indicatorii importanți, și informații adiacente acestora. Fie că se numesc Tiles, sau Cards, sau că au poate alte denumiri în funcție de soft-ul folosit, importanța lor constă în faptul că sunt foarte relevanți pentru tablourile de bord destinate managerilor, fiind de obicei prezentați în partea de sus a paginii principale.

Rolul lor este de a concentra atenția asupra unui anumit indicator de performanță important, prezentat la nivel de total, pentru a-l avea la dispoziție împreună cu grafice de evoluție, de exemplu.

Putem obține un rezultat similar și în Excel, cu o pregătire atentă a datelor disponibile deja, pentru a obține indicatori dinamici, în concordanță cu selecțiile făcute de utilizator folosind slicer-ele existente. În exemplul nostru de astăzi, avem un Dashboard simplu, care prezintă evoluția vânzărilor lunare pentru toți anii și clienții pe care îi avem disponibili în sursa noastră de date. Folosim slicer-e pentru a filtra suplimentar informațiile la nivel de an și/sau client, și am dori să reprezentăm dinamic, sub formă grafică, în partea de sus a acestui Dashboard, informații despre vânzările aferente anului anterior celui pe care l-am selectat, pentru toți clienții și/ sau pentru un anumit client, ca valoare și ca evoluție față de valoarea vânzărilor din anul precedent.

Să vedem împreună cum putem realiza acest lucru!