Raport de evoluție lunară a vânzărilor (fără pivoți)

Raportările aferente vânzărilor pot fi uneori destul de complicate, mai ales având în vedere că există multe modalități de a măsura rezultatele lor. Poate trebuie să compari valoarea vânzărilor cu target-ul, sau cu vânzările din aceeași perioadă a anului trecut, sau cu vânzările de luna trecută.

Poate că trebuie să le prezinți ca valori lunare sau ca vânzări cumulate la nivelul anului curent. Poate că trebuie să adaugi și niște KPI-uri, cum ar fi de exemplu evoluția procentuală a vânzărilor de la an la an sau de la lună la lună.

Vom folosi astăzi o tehnică simplă, dar foarte eficientă, de pregătire a unui raport lunar de vânzări la nivel de client, pe un an care poate fi ales de utilizator, și fără a folosi pivoții: doar formule și funcții în Excel. Rezultatul este un raport complet automatizat care poate reprezenta, de asemenea, o sursă pentru viitoare grafice sau alte analize de business.

Vom folosi câteva funcții Excel (cum ar fi UNIQUE, SORT, YEAR, MONTH, DATE, COLUMN, SUMIFS), vom lucra, de asemenea, cu tabelă în Excel, și vom folosi și opțiunea de aplicare a regulilor de validare a datelor.

Să vedem împreună cum putem realiza acest lucru!