Validarea datelor și limitarea opțiunilor la alegerea inițială

Aplicarea unor reguli de validare a datelor în Excel este o modalitate excelentă de a limita opțiunile pentru utilizatorii finali ai unui fișier, astfel încât aceștia să poată alege mai rapid variante de completare și/sau să se asigure că alegerile făcute sunt corecte.

Există mai multe motive pentru care folosirea regulilor de validare a datelor este recomandată, în loc să lăsăm utilizatorii să-și dea singuri seama ce ar trebui să completeze într-un anumit câmp. Acest lucru este util mai ales atunci când gestionăm mulți utilizatori care sunt rugați să adauge manual informații într-o sursă de date care ulterior va fi centralizată și folosită ca sursă pentru rapoartele noastre.

O modalitate mai avansată de lucru cu validarea datelor presupune ca o alegere făcută pentru un câmp să fie folosită pentru a limita variantele dintre care se poate alege la următoarea selecție, iar acesta va fi cazul nostru în exemplul de astăzi.

Planificăm câteva campanii de marketing și avem nevoie de un fișier suport în care să alegem o categorie de magazin, apoi un magazin din lista disponibilă pe categoria respectivă, și să obținem primele 5 produse care au avut cea mai mică valoare totală a vânzărilor.

Trebuie să știm ce produse se află în această situație (cele mai mici vânzări totale) pentru a construi o campanie de marketing dedicată lor, în caz contrar existând posibilitatea de a lua în considerare retragerea lor din oferta magazinului respectiv.

Desigur, putem folosi un pivot pentru a obține aceste rezultate (și exact asta vom face săptămâna viitoare!), dar deocamdată dorim să vedem cum putem folosi Data Validation în acest scop (și alte câteva funcții foarte utile precum XLOOKUP, FILTER, UNIQUE, SORT, SMALL…).

Să vedem cum putem construi acest raport!