Identificarea celor mai recente informații din baza de date

Există situații când trebuie să extragem anumite informații dintr-o bază de date, dar nu avem o cheie de căutare unică și astfel nu putem folosi funcția VLOOKUP, deoarece am obține rezultate greșite.

Nu putem nici să ștergem duplicatele respective, deoarece toate informațiile sunt necesare în baza noastră de date, oferind indicii utile despre un anumit moment în timp.

Și totuși, trebuie să găsim o metodă de a folosi corect informațiile existente, iar în acest caz funcția XLOOKUP este soluția noastră salvatoare.

În exemplul nostru de astăzi, avem lista angajaților cu salariile fiecăruia, și datele de la care sunt valabile aceste salarii. Pentru fiecare angajat avem salariul corespunzător datei de angajare, dar pentru unii dintre ei avem și salarii diferite, în timp, întrucât li s-au acordat majorări salariale de-a lungul anilor. Deci numele angajatului nu este unic în această listă și este corect să nu fie, dar acest lucru va afecta modul în care putem extrage informațiile salariale pentru fiecare caz, dacă dorim salariul curent, valabil astăzi.

Utilizarea VLOOKUP nu este o opțiune, deoarece va returna salariul la angajare și data angajării pentru fiecare salariat (presupunând că baza noastră de date este completată corect, deci sortată în mod natural după dată), și nu va spune nimic despre salariul curent, care ar trebui să fie reprezentat de ultima înregistrare din baza de date, pentru angajatul respectiv.

Așadar, vom folosi XLOOKUP pentru a obține primul și ultimul salariu (cel curent) pentru fiecare angajat, acceptând în același timp că toate înregistrările intermediare, dintre cele 2 perioade, nu vor fi oricum disponibile.

Sună complicat? Deloc, este de fapt foarte simplu să obținem rezultatele corecte, și vom face asta chiar acum!